Review Fotoboek Saal Digital
Home » Blog » Fotoboek review: Saal Digital

Fotoboek review: Saal Digital

Tijdens de Fotofair 2016 ben ik voor de eerste keer in aanraking gekomen met Saal Digital.
Saal Digital is een leverancier van fotoproducten, zoals fotoboeken, foto’s, en wanddecoratie.

Ik moet zeggen ik ben best onder de indruk geraakt van de afdrukken die Saal tijdens de Fotofair 2016 toonde. Zowel de fotoboeken als de wanddecoratie die getoond werd, zag er gelikt uit.
Uiteindelijk ben ik met een stapeltje materiaalstalen naar huis gegaan en uiteindelijk was ik dan ook vastbesloten om een keer een bestelling bij Saal Digital te plaatsen om de proef op de som te nemen met eigen materiaal.

De weg via Facebook was dan ook vlug gelegd en zo mocht ik enkele weken geleden een oproep lezen dat Saal Digital op zoek was naar fotografen die de proef op de som wilde nemen met het maken van een fotoboek.
De bedoeling was dat je een fotoboek (met eigen werk) bestelde en hier dan uiteindelijk een review over schreef.
Momenteel bent u dan ook de review van dit fotoboek aan het lezen! Wilt u meer weten over hoe mijn fotoboek tot stand is gekomen en wat mijn oordeel over het fotoboek en Saal Digital is? Lees dan gerust verder!

De bestelling
Om een fotoboek (of een ander product van Saal Digital) ga je naar hun website waar je software kunt downloaden om uiteindelijk je eigen product samen te stellen en te bestellen. Eigenlijk wijst dit zich van zelf.

Toch zie ik als voormalig grafisch vormgever iets wat meteen mijn aandacht trekt, ICC profielen.
Dit zijn profielen waarmee je op voorhand al in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom software matig kunt beoordelen hoe jou foto er op voorhand uit komt te zien als je deze bij Saal Digital laat afdrukken.
Aangezien Saal Digital behoorlijk wat producten heeft en op verschillende materiaal dragers afdrukken maakt is het scala aan ICC profielen dus best behoorlijk.

Uiteraard ga ik met de ICC profielen aan de slag en tot mijn grote schrik zie ik foto’s van mij behoorlijk veranderen qua kleur als ik de ICC profielen in Photoshop over mijn foto’s zet. Op zijn zachts gezegd, ik wordt er eigenlijk helemaal niet blij van.
Dus hier besteed ik dan ook een e-mail aan richting Saal, in de tussentijd begin ik ijverig met de software om mijn fotoboek in elkaar te zetten.

Review Fotoboek Saal Digital
Het rechter gedeelte “Met ICC Profiel” is ook de wijze zoals de foto afgedrukt wordt en bij je thuis wordt afgeleverd.

De software laat zich gemakkelijk op mijn iMac installeren en als je de software opent is het maken van een keuze ontzettend makkelijk en overzichtelijk.
Klik je aan welk fotoboek je wilt bestellen, dan krijg je meteen te zien wanneer de verwachte leverdatum is, wat het kost en wat de meer of minder opties zijn. Niets over te zeggen over deze werkwijze.

Ook binnen de software heb je een scala aan keuzemogelijkheden voor het samenstellen van een fotoboek.
Iemand die er van houdt om lekker aan de slag te gaan en creatief een fotoboek in elkaar wilt zetten, de software van Saal geeft je hier zeker de ruimte hier in.

Zelf heb ik gekozen voor een 28×19 cm formaat fotoboek van 26 pagina’s, waarbij ik met 14 foto’s het boek zal vullen.
De foto’s die ik voor het binnenwerk gebruik zijn van modellen die ik afgelopen jaar voor mijn camera heb gehad en waarmee ik du seen portfolioboek wil samen stellen.

1 Foto gebruik ik voor de omslag, de overige 13 foto’s gebruik ik voor het binnenwerk, waarbij ik in het midden van de foto’s een panorama foto plaats. De linkerpagina’s worden hierbij gebruikt voor het plaatsen van de foto’s, aan de linkerzijde plaats ik de namen van de modellen en mua’s.

Review Fotoboek Saal Digital

Eigenlijk is het een fluitje van een cent en ben ik na een half uurtje al klaar.
Alleen wacht ik met bestellen totdat ik een antwoord van Saal Digital heb gekregen op mijn vragen omtrent het kleurverschil wat ontstaat als ik de ICC profielen laadt.
Ik vind het namelijk een groot kleurverschil en ik heb het liefste dat ik zeker weet of dit klopt en of ik mijn foto’s moet aan gaan passen (wat dan alweer een flinke klus gaat worden).

Contact met Saal Digital.
Je kunt alleen via de e-mail contact leggen met Saal Digital, iets wat ik op zich al best vervelend vindt, en wat ik eigenlijk ook niet meer van deze tijd vindt.
Op zich kan ik er dan nog mee leven om via e-mail contact met een leverancier/producent te hebben als de reactietijd kort is.

Maar als ik na ruim 24 uur nog geen antwoord heb gehad binnen een werkweek, dan begin ik toch stilletjes zenuwachtig op mijn stoel op en neer te schuiven. Dit gebeurde dus ook bij Saal Digital, na aanleiding van de e-mail over de ICC profielen.

Een nieuwe e-mail volgde, als je dan binnen enkele minuten een leesbevestiging ontvangt krijg je toch hoop dat er vlug antwoord gaat volgen. Helaas dit was toch valse hoop.
Dezelfde dag, heb ik naar een ander e-mailadres van Saal Digital een e-mail gestuurd met de vraag of zij mij konden helpen met mijn vraag over de ICC profielen en ook het ticketnummer vermeldt wat ik eerder had gekregen na aan leiding van mijn eerste e-mail.
Ook hier weer, na enkele minuten ontving ik wederom een leesbevestiging, maar een reactie bleef uit.

Omdat mijn geduld wel op de proef gesteld werd door Saal Digital en het eigenlijk op was, heb ik mijn bestelling aangepast tot het minimale wat ik nodig had (dit terwijl ik meer opties had geslecteerd!!!)
Ik heb mijn foto’s nog een keer nagelopen en op de gok mijn fotoboek besteld in de hoop dat het uiteindelijk wel mee zou vallen hoe de afdrukken er uit kwamen te zien.

Review Fotoboek Saal Digital

1 Dag nadat ik mijn bestelling heb geplaatst (3 dagen nadat ik de eerste e-mail heb weggestuurd!!!) krijg ik dan eindelijk een reactie van Saal Digital. Ik kan zeggen, ik ben erg teleurgesteld in deze langzame reactie van Saal Digital en het verzoek van Saal Digital om screendumps te sturen van de verschillen zodat ze naar mijn problem konden kijken vond ik dan ook niet echt bevredigend..

Qua contact met de consumenten dien ik Saal Digital dan ook echt een onvoldoende te geven.

Levering
Zodra je de bestelling hebt geplaatst, ontvang je een duidelijke e-mail met hierin zelfs een link waarmee je kunt volgen hoe de status is van je bestelling en verzending.
Dit is allemaal keurig op orde. In 1 opslag zie je dat het boek vanuit Duitsland moet komen en dat het met DHL verzonden wordt.
Allemaal niets mis mee en dit ziet er dan ook keurig uit. Mijn complimenten hierover.
Aangezien mijn fotoboek net voor het weekend is besteld wordt aangegeven dat dit pas op dinsdag geleverd gaat worden.

Op dinsdag krijg ik tijdens mijn werk dan ook een sms van het thuisfront, dat het fotoboek gearriveerd is en of de envelop open gemaakt mag worden. Hoezo het thuisfront is nieuwsgierig?
Uiteraard ben ik ook razend nieuwsgierig en via sms krijg ik de eerste foto’s toegestuurd en het ziet er veel belovend uit!

Eenmaal thuis wordt het fotoboek bij goed daglicht eens aandachtig bekeken. Wat opvalt is dat het boek netjes en keurig verpakt zit om beschadigingen tijdens het transport te voorkomen.
De omslag die ik in glans heb laten afdrukken ziet er keurig uit. Het binnenwerk heb ik bewust mat af laten drukken om geen vingervlekken op de foto’s te laten krijgen.

Als je het verhaal van de ICC profielen niet kent wordt je best enthousiast over het boek, de afdrukken zien er keurig uit! Toch vallen er minstens drie foto’s buiten de boot waarvan ik in 1 oogopslag zie dat de kleuren niet kloppen. Tijd om de pc aan te zetten en te gaan bekijken in Photoshop.
Als ik de bewuste foto’s open en ik zet de ICC profielen erover dan komen de foto’s exact over een met de foto’s zoals ze afgedrukt zijn door Saal Digital. Dus de ICC profielen zijn van wezenlijk belang om op voorhand te gebruiken om teleurstellingen te voorkomen!

Ik dien er bij te zeggen, ik ben uiteindelijk niet volledig teleurgesteld in het fotoboek, de afdrukken zien er echt netjes uit!
De kwaliteit van de kaft, het papier, de wijze waarop het boek is gebonden, het plat openliggen van het fotoboek ziet er allemaal tip top uit.
Aangezien ik als grafisch vormgever die jaren in een drukkerij heeft gewerkt, kijk ik uiteraard met een ander oog naar dit soort details en ik moet zeggen, mijn complimenten voor Saal Digital op dit gebied, het ziet er gewoon gelikt uit!

Tot slot
Kort samengevat ben ik over het uiteindelijk resultaat best tevreden en kan ik eigenlijk wel zeggen dat je met een gerust hart een bestelling bij Saal Digital kunt plaatsen.
Je krijgt absoluut een mooi product en wat zeker niet onbelangrijk is, de prijs vind ik ook in verhouding staan.

Toch is het van belang dat je je even verdiept in hoe je met ICC profielen moet werken.
Voor een gevorderde fotograaf die echt wel zijn moeite doet om kleuren te behalen en die ook in afdrukken wilt terug zien is dit niet onbelangrijk.

Iemand die geen ervaringen met ICC profielen heeft kan in mijn ogen dus met een teleurstelling komen te zitten omdat kleuren bij een afdruk er anders uit komen te zien dan je op je beeldscherm hebt staan.
Probeer dit dan nog maar eens uit te leggen aan iemand die geen ervaring met dit soort technieken heeft.

Het contact vanuit Saal Digital zou wat mij betreft absoluut vele male beter mogen, drie dagen moeten wachten op een antwoord is in deze digitale tijd absoluut niet meer aanvaardbaar.

Mijn eindconclusie is dan ook dat ik Saal Digital zeker zal aanbevelen en naar deze review zal verwijzen, als iemand mij een leverancier voor fotoproducten.
In de toekomst zal ik zeker nog bestellingen bij Saal Digital plaatsen, ik weet waar ik nu op moet letten en zeker wat ik dan mag verwachten en dat maakt mij uiteindelijk toch een tevreden klant van Saal Digital.

Saal Digital

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 15 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.