GEDEELTELIJKE ZONSVERDUISTERING

Op 29 maart 2025 vingen veel astrofotografie-enthousiasten, ondanks enige bewolking, toch een glimp op van de gedeeltelijke zonsverduistering. Rond 12.10 uur bereikten zij het hoogtepunt.

Opvallend was een vlekje aan de linkerzijde van de zon op de foto’s, veroorzaakt door zonnevlam AR4606. Deze zonnevlam, een energie-explosie op het zonoppervlak, zendt straling uit over het hele elektromagnetische spectrum en kan soms zelfs communicatie op aarde beïnvloeden. Bovendien richt deze zonnevlam zich niet naar de aarde, waardoor de kans op Noorderlicht de komende dagen klein blijft.

Ruud Engels | Photography | Gedeeltelijke zonsverduistering Esch 29 maart 2025
Gedeeltelijke zonsverduistering op zaterdag 29 maart 2025

Ik maakte de foto van de gedeeltelijke zonsverduistering met een Nikon Z8, een Nikon 70-200mm lens en een 2x Teleconverter. Door de camera ook nog eens op de cropfactor in te stellen kwam ik op 600mm brandpuntafstand uit. Perfect voor het vastleggen van gedetailleerde fenomenen zoals zonsverduisteringen en zonnevlammen.
Om de camera te beschermen tegen de intense zonnestraling gebruikte ik een 10 stops grijsfilter en een polarisatiefilter. De instellingen voor deze foto waren F/32, ISO 32 en 1/2000.

Voor meer informatie over zonnevlam AR4606 en gerelateerde zonnewetenschappen, kun je terecht op websites zoals EOS Wetenschap en Scientias. Actuele informatie over zonneweer en de zichtbaarheid van poollicht vind je op Poollicht.be.

De impact van zonnevlammen op onze technologie is aanzienlijk. Ze kunnen navigatiesystemen verstoren en radiocommunicatie beïnvloeden. Tijdens extreme zonneweercondities is zelfs stroomuitval mogelijk. Deze zonnevlam behoorde tot klasse X, de krachtigste klasse. Klasse X veroorzaakt aanzienlijke geomagnetische stormen die het aardmagnetisch veld beïnvloeden. Deze stormen kunnen spectaculaire aurora’s veroorzaken, zichtbaar vooral aan de polen.

Momenteel naderen we een zonnemaximum, een periode waarin zonnevlammen vaker voorkomen. Dit onderstreept het belang van voortdurende monitoring en voorbereiding op zonne-activiteit. Ruimteweerstation monitoring is cruciaal; het helpt ons de zon te begrijpen en ons beter voor te bereiden op haar uitdagingen.


VOLLEDIGE ZONSVERDUISTERING

De volgende volledige zonsverduistering zal plaats vinden op 12 augustus 2026. Wil je echt de volledige zonsverduistering zien, dan zul je af moeten reizen naar Spanje.
In Nederland zal de zonsverduistering dan voor ongeveer 90% zichtbaar zijn.

  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *