ARCHITECTUUR FOTOGRAFIE

Architectuur fotografie is voor mij iets om uit de comfortzone te stappen.
In plaats van over de hei de struinen voor een mooie foto, ga ik nu de drukte van steden etc. opzoeken om te fotograferen.

Mede door dit thema ben ik toch anders gaan denken over over deze tak van fotografie. Maar ik ben inmiddels ook al iets anders gaan kijken naar deze tak van fotografie.
Met de kennis en middelen die ik bij natuurfotografie gebruik, ben ik ook ook architectuur fotografie gaan benaderen. En eigenlijk kan ik zeggen, na een paar keer op pad te zijn geweest begon ik er meer schik in te krijgen. Nog steeds neem ik mijn petje af voor de fotografen die zich volledig richten om deze fotografie en ik bewonder echt hun werk.

Hoe heb ik het nu aangepakt?

Allereerst ben ik gaan kijken waar kan ik terecht om architectuur te gaan fotograferen. Nu hebben we in Nederland volop mogelijkheden qua architectuur, dus in principe hoef je er niet ver weg te gaan. In elke binnenstad kun je voldoende architectuur vinden.

Weersomstandigheden daar ben ik wel naar gaan kijken. Door gebruik te maken van een zonsopkomst (of zonsondergang) kun je mede door gebruik te maken van filters je foto’s vele male interessanter maken. Gebruik daarbij nog een paar Benro ND filters of een Bigstopper en je komt meteen een paar stappen verder.
Maar wat dacht je van mist? Hier werd ik in hartje Rotterdam mee geconfronteerd en gaf uiteindelijk een bijzonder resultaat.
Wolken in combinatie met wind en een bigstopper en je laat de wolken door de foto drijven waardoor het gebouw en de foto veel dynamischer wordt.

Kleur of zwart/wit? Buiten dat het een kwestie van smaak is, zal het voor mijn gevoel ook moeten passen bij de sfeer van de foto. Kortom een kwestie van uitproberen in de nabewerking.

En vervolgens is het toch een kwestie van gaan uitproberen. Foto’s maken, spelen met de compositie, zoeken naar de in en uitgaande lijnen van een gebouw. Reflecties opzoeken, de herhalende delen van een gebouw zoeken en kijken wat weersinvloeden doen in je foto.

Als je deze stappen al kunt samenvoegen en gebruikt, dan zul je ook zien dat er al vlug enkele prachtige resultaten kunnen volgen.

Ruud Engels | Photography | Architectuur Paleiskwartier Den Bosc

Uiteraard kan ik het niet laten om enkele van mijn resultaten hier te plaatsen. Mocht je vragen hebben over hoe ik bepaalde foto’s gemaakt heb, laat dan gerust een berichtje achter zodat ik je vraag kan beantwoorden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *