BRONSTTIJD VAN DE EDELHERTEN

Veel mensen trekken half september tot half oktober er op uit voor de bronsttijd van de edelherten. Zo zijn er in Nederland diverse plaatsen waar je edelherten kunt spotten. De Veluwe is natuurlijk een van de bekendste.

Toch hoeven we in Brabant die reis naar de Veluwe niet echt te maken.
Sinds 2017 zijn er ook edelherten in Het Groene Woud te vinden. Mede door Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling is het edelhert in Brabant teruggebracht.
Vanaf die tijd kun je de bronsttijd van de edelherten dus ook in Het Groene Woud beleven.

Het Groene Woud

De edelherten in het Groene Woud zijn te vinden in de gebieden De Scheeken en De Mortelen. Beide gebieden worden verbonden met elkaar door een natuurbrug over de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven.
Sinds 2020 is er ook nog een natuurbrug bijgekomen in de Mortelen. Deze natuurbrug ligt over het spoor dat door de Mortelen ligt.
Het totale leefgebied van de edelherten is daardoor ongeveer 350 hectare groot.

Mooie van dit alles is dat ondanks de afrastering, het gebied voor een groot gedeelte goed bereikbaar is voor de natuurliefhebber.
Je kunt prima door het gebied lopen en de bronsttijd van de edelherten waarnemen.

Voor iemand die het gebied niet kent, raad ik een eerste keer een bronstexcursie van Brabants Landschap aan.

Ruud Engels | Photography | Kudde Edelherten Het Groene Woud
Edelherten kun je in het Groene Woud goed spotten tijdens de bronsttijd
Bronsttijd 2023

Zelf ben ik natuurlijk ook weer op pad gegaan. De bronsttijd van de edelherten zo dicht bij huis te hebben geeft mogelijkheden om wat vaker te gaan genieten.
Dit jaar had ik een vurige wens, namelijk een gevecht mogen aanschouwen tussen twee mannen. Vorig jaar mocht ik getuige zijn van een paring, maar een gevecht had ik nog niet kunnen aanschouwen.

Maar dit jaar werd ik op mijn wenken bediend. Op het grote veld aan de Monnikenweg werd ik twee ochtenden getrakteerd op een aantal gevechten tussen de mannen.
De twee ochtenden stonden er ruim 7 tot 8 mannen op hetzelfde veld. Tja dat is bijna vragen om gevechten. Al burlend rende de edelherten rond, wat natuurlijk ook al genieten is. Maar plots doken de geweien omlaag en haakte er twee mannen toch in elkaar om het gevecht met elkaar aan te gaan.

Het leek soms wel op een schoolplein. Weet je nog, vroeger, als er ruzie op het schoolplein was? Twee leerlingen die elkaar in de haren vlogen, dan stond de rest van school ook toe te kijken of aan te moedigen.
Zo leek het er ook bij de edelherten aan toe te gaan. Daar waar twee mannen elkaar met de geweien te lijf gingen, stond de rest toe te kijken. En het burlen ging dan vrolijk door.
Erg mooi om mee te maken.

Een ochtend heb ik een gevecht kunnen filmen. Kwaliteit is niet optimaal, maar alleen het terugkijken hiervan is mooi om te zien.
Inmiddels heb ik zo best een aantal foto’s kunnen maken. Een selectie hiervan heb ik hieronder geplaatst.

Wellicht dat ik de komende tijd nog een keer terug ga, maar de bronsttijd van de edelherten in 2023 is voor mij absoluut geslaagd.

4 Responses

 1. Arjan Visser
  | Beantwoorden

  ik zeg schitterend, niet normaal en heel mooi vast gelegd

  • Hallo Arjan,
   Het is nog steeds mogelijk om de edelherten te bezoeken en zelf te fotograferen.
   Met onze fotoclub PS4Fun zijn we ook met twee groepjes hier gaan fotograferen.

   Groeten Ruud

 2. Ad Van De Langenberg
  | Beantwoorden

  Erg mooie serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *