DE EERSTE STERRENSPOREN

De eerste sterrensporen van 2022 zijn een feit!

Vrijdag 11 februari was het na lange tijd helder in de avond uren en kon ik op pad om in de avond te gaan fotograferen. Mooi voordeel, het is 's avonds nog vroeg donker, dus je hoeft niet lang te wachten om op pad te gaan.

Het van Esschenven
Ruud Engels | Photography | Oisterwijkse Vennen - van Esschenven
Het bruggetje zou als voorgrond fungeren voor de sterrensporen.
Sterrensporen boven het Groot Kolkven
De vissersbootjes aan het Groot Kolkven onder de sterrensporen.

Deze keer koos ik om naar de Oisterwijkse Bossen en Vennen te gaan. Om precies te zijn aan het van Esschenven.
Het is niet de eerste keer dat ik in de Oisterwijkse Bossen en Vennen sterrensporen fotografeer. Bij het Groot Kolkven heb ik al eens eerder op de aanlegsteiger bij de vissersbootjes sterrensporen gefotografeerd.

Bij het van Esschenven ligt een mooi brugje. Bij dat bruggetje had ik een week eerder ook al 's ochtend gefotografeerd. Met behulp van Photopills had ik vastgesteld dat ik hier mooi sterrensporen kon fotograferen.
Verder ligt het bruggetje niet al te ver lopen van de parkeerplaats bij Fletcher Hotel Boschoord. Kortom ideaal om hier sterrensporen te gaan fotograferen.

Enigste waar ik niet aan had gedacht was dat bij het hotel volop verlichting was die ik vanaf het bruggetje goed kon waarnemen. Maar uiteindelijk heb ik dit tot een minimum weten te brengen zodat het niet hinderlijk in de foto kwam.

Apparatuur

Afgelopen jaar heb ik in diverse nieuwe apparatuur voor mijn fotografie geïnvesteerd. En tijdens het fotograferen realiseerde ik mij dat ik deze apparatuur nog niet had gebruikt voor het fotograferen van sterrensporen.

Met name was ik benieuwd naar mijn laatste nieuwe aanwinst, namelijk de Nikon 16-35mm F/4.0 VR. Dit groothoek opbjectief was de vervanger van mijn oude Sigma 15-30mm lens.
Met de Nikon 16-35mm kon ik nu ook mijn Benro filters gebruiken en ik hoop hiermee dan ook mooie foto's te kunnen maken, waaronder sterrensporen.

Maar ook mijn Benro GD3WH verraste me deze avond weer buitengewoon positief.
Met deze drieweg statiefkop kan ik behoorlijk precies mijn camera traploos recht zetten door ingenieuze systeem waarbij je over drie assen het balhoofd kunt instellen.

Waar ik normaal in de avond/nachturen nog wel eens met mijn balhoofd stond te stoeien om alles recht te zetten, had ik met mijn nieuwe balhoofd dit in enkele seconden voor elkaar.

Op redelijk korte tijd stond ik helemaal klaar om mijn eerste nachtopnames van 2022 te maken.

Plan van aanpak.

Mijn voornemen was om de voorgrond beter in beeld te brengen. Hierdoor kon er ook iets meer kleur in de voorgrond mee gaan spelen. Dit zou dan als gevolg hebben dat de foto nog aansprekender zou zijn.
Verder wilde ik in de nabewerking de Vortex methode gebruiken om spiraalvormige sterrensporen te maken. Ik had ik hier al diverse foto's van voorbij zien komen, maar zelf nog nooit geprobeerd.
En uiteraard mocht een timelapse filmpje niet gaan ontbreken.

Aan de bak dus!
Eerst ben ik begonnen met het maken van diverse voorgrond opnames. Ondanks dat ik hulp van een halve maan had, viel het scherpstellen nog niet mee.
Door gebruik te maken van diverse instellingen qua ISO en diafragma wist ik er een mooie voorgrond opname uit te maken.

Daarna heb ik een aantal testopnames gemaakt voor de sterrensporen en werd mijn camera ingesteld op diafragma F/11, ISO1000 en een sluitertijd van 30 seconden.
In totaal maakte ik 246 opnames van de sterren wat neer kwam op ruim 2 uur wachten.
De vraag was wie het achteraf kouder had, mijn camera of ik zelf.

Ruud Engels | Photography | Bevroren Camera
Mijn camera was na 2 uur fotograferen deels bevroren.
Nabewerking

Voor het samenvoegen van de sterrensporen gebruik ik tegenwoordig het gratis programma StarStaX
Niet omdat dit niet mogelijk is in Adobe Photoshop, maar StarStaX laat tijdens het stacken van de foto's zien wat er gebeurd. Kortom je kunt de sterrensporen zien "groeien".
Daarnaast kun je er komeet vormige sterrensporen mee maken, iets wat ik wel leuk vindt om te zien.

Maar ook voor het maken van timelapse filmpjes biedt StarStax goede opties. Een van de opties is dat je na iedere stap een foto apart kunt opslaan.
Dit houdt in, dat elke foto die wordt opgeslagen je sterrensporen groter worden. Dit is ideaal als je een Timelaps wilt maken waarbij je de sterrensporen langzaam op wilt laten bouwen. Echt ideaal!

De verdere nabewerking van mijn foto's en de Vortex methode heb ik in Adobe Photoshop met de plugin Nik Collection uitgevoerd.
Voor het maken van de Vortex sterrensporen waarbij je een soort van spiraalvorm in de sterrensporen krijgt, liep ik na 100 foto's tegen een probleem aan. In de foto ontstonden vierkante vlakjes, een soort van moiré vorming, die ik er niet uit kreeg.
Hier zal ik nog mee moeten rondvragen en experimenteren om dit te verbeteren, wellicht dat langere sluitertijden al een optie kunnen zijn.

Kortom, de eerste sterrensporen van 2022 smaakte naar meer en ik ben weer blij met de resultaten.

Timelapse

2 Responses

 1. Wim Holwerda
  | Beantwoorden

  Beste Ruud,

  Leuke foto’s van de sterrensporen heb je gemaakt en door de voorgrond er bij te fotograferen krijgt het een extra dimensie. Ik ben zelf ook een fan van nightscape fotografie. Jammer dat Nederland niet het meest gunstige land is met veel lichtvervuiling en vaak bewolking. Dat vraagt vaak veel geduld en improviseren. Veel succes met je werk.
  Gebruik jij ook Triggertrap voor de timelaps?

  Vriendelijke groeten,
  Wim Holwerda

  • Hallo Wim,
   Leuk dat je reageert op dit bericht.
   Het fotograferen van de voorgrond bij sterrensporen foto’s heeft in mijn ogen zeker meerwaarde om te laten zien in welke omgeving je staat. Het maakt het totaalbeeld vele male interessanter dan enkel sterrensporen te fotograferen.

   Nederland is zeker niet bepaald het gunstigste land om sterrensporen te fotograferen. Maar met enige aanpassingen lukt het telkens toch om weer een mooi resultaat er uit te halen.

   Ik gebruik geen triggertrap voor mijn timelapsfilmpjes.
   Mijn Nikon D850 wordt aangestuurd met een Hähnel Captur afstandsbediening. Wellicht hebben de Trigger Trap en de Hähnel Captur dezelfde functies om timelapse opnames te maken.
   Is het overigens niet zo dat Triggertrap gestopt is?

   Met vriendelijke fotogroet,
   Ruud Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *