HIGH SPEED FOTOGRAFIE

Afgelopen zaterdag heb ik een workshop High Speed Fotografie gevolgd. Deze workshop had ik samen met enkele leden van PS4Fun en Alco van Ingen georganiseerd.
In maart 2023 had ik al eens deze workshop bij Alco gevolgd. Dit was zo ontzettend leuk dat ik dit nog wel een keer wilde doen. Alco was bereidt om vanuit Almere af te zakken naar Brabant om de workshop te volgen.
Na afloop konden we terug kijken op een geslaagde dag vol gezelligheid. Maar uiteraard gingen we ook weer met een aantal mooie foto's naar huis.

Maar wat is High Speed Fotografie?

Bij High Speed Fotografie gaan we onderwerpen fotograferen die kapot geschoten worden. De bedoeling is dat we exact het moment fotograferen als een onderwerp kapot geschoten wordt. Uiteindelijk geeft dit bijzonder spectaculaire beelden.

Aangezien je in een volledige donkere omgeving staat, ben je afhankelijk van flitsers. Deze bevriezen het moment van impact. Je camera registreert dit moment, ook met een sluitertijd van 2 seconden.

We kunnen er heel moeilijk over doen, maar zonder technische hulpmiddelen is dit een lastige opgave.

Daarnaast is het handig als je een ruimte tot je beschikking hebt waar je rotzooi kunt maken tijdens het fotograferen. Of je nu eieren, tomaten, kerstballen of blikjes drinken kapot schiet, het geeft een flinke rommel.

Als je de foto hiernaast ziet, zul je wel begrijpen dat je ook bereidt moet zijn om achteraf "even" te poetsen.

Ruud Engels | Photography | Rommel na High Speed Fotografie
De rommel na een middagje High Speed Fotografie

Zoals ik al aangaf, het juiste moment van impact timen is erg lastig. Je hebt hier echt een hulpmiddel voor nodig. Alco maakt gebruikt van de Freezebox die door Erik de Vries is ontwikkeld. Op deze Freezebox zitten 2 flitsers aangesloten incl. een trilsensor.

Op het moment dat het schot gelost wordt ontstaat er een trilling. Deze trilling wordt door de trilsensor doorgestuurd naar de Freezebox die vervolgens de flitsers af zal laten gaan.

De afstand tussen het luchtdrukgeweer en de snelheid van het kogeltje bepalen welke vertragingstijd op de Freezebox ingesteld moet worden. Deze vertragingstijd is nodig om de flitsers op het juiste moment af te laten gaan.

Het klinkt allemaal ingewikkeld, maar in praktijk valt het allemaal mee.

De camera staat uiteraard op statief en het gebruik van een telelens is hier wel erg handig. Uit veiligheid sta je namelijk een klein stukje van de opstelling af. Maar ondanks deze afstand vliegt er van tijd tot tijd toch nog wat om je oren.
Instellingen die wij gebruikte voor het fotograferen waren: F/11 - 2 seconden - ISO 320 - 500. Verder stel je handmatig scherp.

 

Veiligheid is bij High Speed Fotografie erg belangrijk. Ben dus zorgvuldig en je woonkamer is geen geschikte ruimte voor dit soort fotografie.

 

Als eenmaal de tijdsvertraging is gevonden, kan de lol echt beginnen.
Ballonnen gevuld met water, kerstballen met confetti, blikjes drinken, tomaten, eieren, het moest er allemaal aan geloven. Na elk schot klonken de oeh's en de aah's uit de donkere ruimte. Zodra het licht aanging zag je verschillende fotografen met een tevreden blik op hun gezicht.
We hebben er met zijn alle een leuke gezellige middag fotograferen van gemaakt.

Alco, nogmaals bedankt voor het geven van deze workshop. Elise bedankt voor het beschikbaar stellen van de ruimte waarin we mochten fotograferen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *