SAAL DIGITAAL REVIEW

Afgelopen zomer ontving ik een kortingscode van Saal Digitaal ter waarde van €100,00. Deze kortingscode kon ik gebruiken voor het bestellen van een Professional Line Fotoboek. Enigste wat ik hoefde te doen was een review schrijven over mijn bevindingen over Saal Digitaal en het Professional Line Fotoboek. Daar was ik uiteraard wel voor te vinden. Onze eerste (foto)vakantie aan de Dolomieten was een uitgelezen kans om in een fotoboek samen te voegen.

Het begin.

Ik was op de hoogte dat je bij Saal Digitaal soft proof en icc profielen kunt downloaden om zo in Photoshop ook met de juiste instellingen je foto’s te bewerken. Dit alles heeft natuurlijk pas zin, als je beeldscherm ook optimaal gekalibreerd is.
Nu kalibreer ik mijn iMac al maandelijks, dus ook nu weer een extra kalibratie uitgevoerd. Alleen nu met de instellingen die op de website van Saal worden aanbevolen. Echter deze instellingen weken af ten op zicht van wat ik gewend was.

Dit verbaasde me wel, mijn scherm werd volledig anders gekalibreerd als wat ik gewend was. Maar ik wilde het fotoboek niet door een verkeerde kalibratie verknoeien en heb het advies wat op de website vermeld stond aangehouden.

Na een aantal weken Photoshoppen en alle foto’s vanuit de Dolomieten bewerkt te hebben was het tijd om het fotoboek te gaan samen stellen.

Saal Digital Design Software

Met de Saal Digital Design Software kun je alle producten bestellen en de fotoboeken ontwerpen.

Ik heb gekozen voor het standaard Professional Line Fotoboek met het 40x30cm formaat. Niet voor de XT variant waarbij je dikkere fotobladen krijgt. Reden hiervoor was simpel, ondanks de kortingscode vond ik de prijs erg hoog. Daarnaast wist ik niet of het prijsverschil meerwaarde voor mij had.

Voor de omslag heb ik een lederlook/linnen gekozen in houtoptiek leisteen. Uiteraard geen barcode en zonder cadeaubox.
De pagina’s heb ik af laten drukken op mat fotopapier. Reden hiervoor was dat ik wilde voorkomen dat bij het omslaan van de pagina’s er geen vingerafdrukken op het papier zouden komen.

Binnen de software kun je diverse opties kiezen voor het opmaken van het boek.
Ik heb voor een gecombineerde variant gekozen waarbij ik kon kiezen uit diverse designs, maar waarbij ik toch lekker kon variëren.

De software had het wel zwaar met mijn 16 bits TIFF bestanden. Uiteindelijk heeft me dit veel tijd gekost met het samenstellen van het fotoboek.
Maar ik wilde de maximale kwaliteit, dus omzetten naar JPEG bestanden was voor mij geen optie.

Ruud Engels | Photography | Saal Digitaal Review Professional Lijn Fotoboek
Het bestelvenster in de Saal Digital Design Software

Verder is het fijn dat elke wijziging die je aan de specificaties van het boek doet, de prijs ook direct duidelijk wordt.
Verhoog of verlaag je het aantal pagina’s, dan wordt de prijs direct weergegeven. Dit geldt uiteraard ook voor het aanpassen van de omslag of het soort papier wat je wil gebruiken (keuze uit Glans, Mat of Zijde fotopapier).

Het uiteindelijk bestellen van het boek verliep ook niet zonder slag of stoot. Mijn adresgegevens werden in eerste instantie niet geaccepteerd door de software.
Maar na een paar keer proberen werden mijn gegevens plots wel geaccepteerd en kon ik het fotoboek bestellen.

Het Professional Line Fotoboek is binnen

Enkele dagen na de bestelling volgen de status updates van het boek.
Als dan ’s avonds DPD op de stoep staat om het fotoboek af te leveren ben ik razend nieuwsgierig.

Zodra ik de verpakking heb verwijderd valt kijk ik naar een mooie omslag van het fotoboek.
Al vlug valt me op dat alle bladen gegolfd zijn, de omslag sluit er zelfs niet goed door. Volgende wat opvalt is dat al mijn foto’s wel erg donker overkomen. Als ik vervolgens het boek sluit, valt me op dat er een lelijke verdikking in de rug van het fotoboek zit.
Omdat het al donker is, besluit ik om het boek de volgende dag bij daglicht te bekijken en dan pas echt te beoordelen.

De volgende dag bij daglicht wordt alles nog beter zichtbaar. De bladen zijn ontzettend gegolfd, de rug heeft een foeilelijke verdikking en de afbeeldingen zijn veel en veel te donker. Ik baal er ontzettend van.

Ruud Engels | Photography | Saal Digitaal Review Professional Lijn Fotoboek
De fotobladen zijn gegolfd
Ruud Engels | Photography | Saal Digitaal Review Professional Lijn Fotoboek
De rug heeft een lelijke verdikking
En nu?

Vanwege de gegolfde fotobladen en de verdikking in de rug wil ik contact opnemen met Saal.
Maar voordat ik dit doe wil ik zelf uitsluiten hoe het komt dat mijn afbeeldingen veel te donker zijn.

Als ik de foto’s op mijn beeldscherm bekijk en vergelijk met de afbeeldingen zoals ze zijn afgedrukt zit er een wereld van verschil in. Ondanks dat de foto’s waarmee het boek is gemaakt, in de donkere partijen allemaal 25% lichter zijn gemaakt.
Dit laatste heb ik gedaan omdat er bij foto’s op een beeldscherm licht van achter komt en bij een fotoboek op papier licht van boven. Zou ik de foto’s niet lichter maken zal tijdens het afdrukken de foto altijd nog donkerder worden.

Ik besluit uiteindelijk mijn beeldscherm overnieuw te kalibreren, maar dan met mijn instellingen die ik altijd gebruik.
Als ik na het kalibreren mijn foto’s bekijk, komen ze in zowel het fotoboek als beeldscherm 1 op 1 overeen met elkaar. Maar het ergste is, mijn foto’s zijn allemaal te donker.

Conclusie die ik hieruit trek, is dat de instellingen die Saal opgeeft om je beeldscherm te kalibreren niet kloppen.

Na het maken van de foto’s met de mankementen aan het boek, maar ik een reclamatie bij Saal.
Nog dezelfde dag ontvang ik een reactie en ontvang ik een voucher ter waarde van het bestel bedrag zodat ik het fotoboek overnieuw kan bestellen.

Sjappoo voor de ontzettend snelle afhandeling en de wijze waarop Saal dit oplost.
Photoshoppen en overnieuw bestellen

Omdat mijn foto’s allemaal te donker zijn en de kleuren ook niet lekker overeenkomen zoals ik dat voor ogen heb besluit ik twee dingen.

  • Het volgende fotoboek laat ik in glans afdrukken. Kleuren komen in glans over het algemeen al beter tot uiting.
  • Alle foto’s die ik gebruikt heb moeten lichter worden gemaakt, maar ik zal ze ook extra verzadiging geven.
  • Voordat ik het fotoboek overnieuw bestel, zal ik een aantal foto’s eerst als test af laten drukken bij Saal Digitaal om er zeker van te zijn dat het goed gaat.

Aangezien ik in Photoshop met de TK8 plugin werk valt het uiteindelijke lichter maken bij nader inzien best mee. Ook het op de juiste manier verzadigen gaat redelijk rap.
De testfoto’s die ik een week later ontvang zien er goed uit en precies zoals ik voor ogen heb.

Het overnieuw bestellen gaat nu iets gemakkelijker. Omdat het vorige boek in de Cloud van Saal Digitaal is opgeslagen kan ik hier een duplicaat van maken.
Het mat papier kan ik vervangen voor glans, en de foto’s hoef ik slechts te vervangen.
Omdat ik het fotoboek toch aan het verbeteren ben, voeg ik nog 4 extra pagina’s toe en kan ik nu ook nog enkele andere foto’s toevoegen of verplaatsen.

Het nieuwe fotoboek

De levering laat deze keer nog korter op zich wachten. Deze keer staat de DHL koerier ook ’s avonds op de stoep met het nieuwe fotoboek.
Het boek zit weer keurig verpakt zoals je mag verwachten.

Bij het openmaken krijg ik wederom knikkende knieën. De fotobladen zijn weer gegolfd, deze keer zelfs nog erger dan de vorige keer!

Ruud Engels | Photography | Saal Digitaal Review Professional Lijn Fotoboek
De fotobladen zijn nog erger gegolfd dan bij het vorige fotoboek.

Ik kan hier dan ook niet blij van worden. Gelukkig is de rug van het fotoboek wel recht.

Als we de foto’s bekijken worden we positief verrast!
De keuze om voor glanspapier te kiezen laat direct zien dat dit de juiste keuze is. De foto’s komen zelfs ’s avonds in onze woonkamer direct beter over dan in het vorige boek. Ze zijn lichter, de kleuren zien er beter uit en de foto’s ogen zelfs scherper terwijl aan de scherpte niets is gedaan.

Als ik de volgende dag in daglicht het fotoboek bekijk stemt me dit absoluut tevreden. De foto’s zien er ontzettend goed uit, precies zoals ik voor ogen heb.
Grootste struikelblok is dat de fotobladen gegolfd zijn.

Ook hier heb ik weer een reclamatie overgedaan. Net zoals bij de vorige reclamatie, heb ik weer een voucher ontvangen om binnen drie jaar het product overnieuw te bestellen.
In dat geval is Saal Digitaal dus niet flauw om je als klant tegemoet te komen.

Conclusie

Op dit moment ben ik niet volledig tevreden over het Professional Line Fotoboek van Saal.
Dit alles heeft te maken doordat de fotobladen gegolfd zijn en dat is eenvoudig weg niet mooi. Saal schuift het op de luchtvochtigheid omstandigheden tijdens het transport.
Ik vraag me in dat geval dan af, waarom er geen keuze gemaakt wordt om bijvoorbeeld het fotoboek vacuüm te sealen en op die manier te versturen. Luchtvochtigheid zal dan een stuk minder invloed op het fotoboek hebben.

Andere conclusie die ik voor mezelf durft te trekken is dat de instellingen die Saal adviseert over hoe een scherm te kalibreren niet kloppen.
Had ik mijn beeldscherm, de eerste keer gekalibreerd zoals ik altijd heb gedaan, dan waren de foto’s bij de eerste druk direct goed geweest.

Mat of glanspapier? De volgende keer ga ik direct voor glanspapier. Kleuren en scherpte van je foto’s komen vele male beter tot hun recht op glanspapier.

Kortom, Saal Digitaal levert zeker geen slecht Professional Line Fotoboek als je kijkt naar;

  • Verpakking
  • Levering
  • Afdrukkwaliteit op glanspapier.

Kan er iets beter? Absoluut, denk hierbij aan;

  • Het gegolfde papier waar de foto’s op worden afgedrukt.
  • De software die traag is met grote 16 bits TIFF bestanden

Over de klantenservice en afhandeling van klachten mag absoluut niets gezegd worden. Je klacht wordt snel en adequaat afgehandeld en er wordt een oplossing geboden.
Echter vind ik het gewoon zonde dat dit gedaan moet worden, terwijl er in mijn ogen oplossingen genoeg zijn om problemen als gegolfde bladen te voorkomen. Saal Digitaal snijdt zich hier zelf mee in de vingers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *